Στην ενδέκατη σελίδα του κειμένου του Sam Soter, γίνεται αναφορά στην γιαγιά του, Ζωή Ξηροπαΐδη και στα παιδιά της, μεταξύ των οποίων και η μητέρα του, Μαρία Μαργέτη.

σελίδα 11

 

ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

 

Η οικογένεια Μαργέτη.

 

Η Ζωή Μαργέτη ήταν η μητέρα της Μαρίας Soter. Ζούσε στο χωριό Στενιές στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί της Ανδρου. Νεαρή η Ζωή παντρεύτηκε ένα νεαρό ναυτικό από τις Στενιές. Δυστυχώς χάθηκε στη θάλασσα, τον πρώτο χρόνο του γάμου τους. Το 1898, σε ηλικία 20 ετών (σημ. πρόκειται για λανθασμένη πληροφόρηση, το σωστό είναι το 1891, σε ηλικία 23 ετών), η Ζωή παντρεύτηκε ξανά, αυτή τη φορά στην οικογένεια Μαργέτη. Από το γάμο γεννήθηκα πέντε κόρες και ένας γιος. Η οικογένεια δεν ήταν εύπορη, έτσι οι κόρες μόλις τελείωσαν το (σημ. τετραθέσιο) Δημοτικό, βρήκαν απασχόληση σαν οικιακές βοηθοί στο σπίτι ενός ντόπιου πλοιοκτήτη, ο οποίος είχε μια μεγάλη κατοικία στην Ανδρο.

 

Ο σύζυγος της Ζωής πέθανε σε νεαρή ηλικία, και έτσι δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στην οικογένεια. Οι τρεις μεγαλύτερες κόρες εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα για να βρουν καλύτερες ευκαιρίες για απασχόληση και η Μαρία ανέλαβε τη φροντίδα των υπόλοιπων παιδιών. Η Ζωή πήγε να εργαστεί σαν καμαρώτος σε ένα Ελληνικό ποστάλι που συνέδεε τα λιμάνια του Πειραιά και της Νέας Υόρκης. Η οικογένεια της Ζωής τα κατάφερνε να τα βγάζει πέρα.

 

Η κόρη της Μαρίας Ειρήνη παντρεύτηκε τον Αντώνη Καλογρίδη ο οποίος είχε μια ενδιαφέρουσα καριέρα. Ο Καλογρίδης ήταν στη δούλεψη ενός εξέχοντα Ελληνα πλοιοκτήτη για να οδηγεί και να συντηρεί ένα αυτοκίνητο, το οποίο ο πλοιοκτήτης αυτός σκόπευε να αγοράσει. Αυτό, κατά μια εποχή που υπήρχαν ελάχιστα και αν υπήρχαν αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Ούτε καν έμποροι αυτοκινήτων, ή συνεργεία είτε μηχανικοί αυτοκινήτων υπήρχαν στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Καλογρίδης εστάλη στο Παρίσι να εκπαιδευτεί και επέστρεψε με την υπ’αριθμόν 1 άδεια οδήγησης στην Ελλάδα.

 

Η άλλη κόρη Φραγκούλα παντρεύτηκε τον Μιχάλη Μιχαλόπουλο, που λειτουργούσε το κυλικείο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η άλλη κόρη, η Αγγελικώ παντρεύτηκε τον Γιώργο Κορρέ που είχε ταξί στην Αθήνα. Η τελευταία κόρη, η Ανδριανή παντρεύτηκε τον Ζαχαρία Μανιάτη που είχε ταξί και αργότερα λεωφορεία στην Αθήνα. Ο Μανιάτης και ο Καλογρίδης υπήρξαν συνεταίροι σε αρκετές επιχειρήσεις με λεωφορεία.

 

Από τις οικογένειες που οι κόρες του Γιάννη Μαργέτη δημιούργησαν έγινε ένας αριθμός από σχέσεις που εξακολουθούν να είναι κοντά στην οικογένεια Soter: Ο Γιώργος Καράβουλιας και η σύζυγος του Αννα το γένος Μανιάτη, ο Chris και η Felitsa (Φιλίτσα ?) Μανιάτη, Ο Ηλίας και η Εφη Καράβουλια, ο Ζαχαρίας και η Εμμανουέλα Μανιάτη, Ο Μάνος Ζαχαράκης και η σύζυγος του Ανδριανή το γένος Καράβουλια, ο Αντώνης και η Λιάνα Καλογρίδη.

Η Ζωή ήταν η Ξηροπαΐδη Ζωή του Μιχαήλ (122) #3693. Γεννήθηκε το 1868 και απεβίωσε το 1935. Η Ζωή παντρεύτηκε τρεις φορές. Ο πρώτος γάμος της ήταν το 1889 με τον Γιάγκο Σωτηριάδη του Γεωργίου. Ο Σωτηριάδης έχασε τη ζωή του στη θάλασσα όπου εργάζονταν σαν ναυτικός, τον πρώτο χρόνο του γάμου του με τη Ζωή, χωρίς να προλάβουν να αποκτήσουν απογόνους. Ο δεύτερος γάμος της ήταν το 1891 με τον Γιάννη Μιχ. Μαργέτη με το οποίο απέκτησε έξη παιδιά. Ο τρίτος ήταν το 1919 με τον Γιώργη Πέτρου Κουρτέση (Κανακάρη) σε ηλικία 51 ετών πια, και φυσικά χωρίς απογόνους.

 

Ν. Εξ.

 

Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην επόμενη σελίδα

 

Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο των ντοκουμέντων

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στα «διάφορα»

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα του ιστότοπου